2009-03-15

Waarom ?

Na het bloedbad op een middelbare school in het Duitse Winnenden vragen mensen zich af, waarom zo iets heeft kunnen gebeuren. Er zijn de laatste week allerlei speculaties geweest over de oorzaken, wie en wat allemaal invloed hadden op de jongen Tim, die dit deed. Een kleine week later blijven maar weinig bevestigde feiten in de media (Duitstalige TV, radio, kranten, internet) over; maar deze zijn voldoende, om mensen met een gezond verstand te laten vermoeden, wat er misschien mis ging.
  1. De jongen had het laatste jaar zijn opleiding met een voldoende diploma aan deze school afgesloten, hij had een plaats in een vervolgopleiding.
  2. De jongen heeft in zijn voormalige school doelgericht op vrouwen en meisjes geschoten; 18 van de 19 slachtoffers aldaar (12 doden en 7 gewonden) waren vrouwelijk. De andere slachtoffers vielen in de klopjacht tijdens zijn vlucht.
  3. De jongen was in 2008 vijf keer in een psychiatrische kliniek buiten zijn woonplaats voor onderzoek en/of behandeling*). De psychiaters hebben hem eind 2008 doorverwezen voor (verdere) behandeling naar een psychiatrische kliniek in zijn woonplaats. Hij en/of zijn ouders zijn dit advies niet gevolgd.
  4. De vader is lid van een schietvereniging en heeft thuis 15 wapens en 5000 stuks munitie bewaard. Eén wapen en 250 stuks munitie waren niet achter slot en grendel. Dit wapen en deze munitie heeft de jongen gebruikt.
Dit zijn de inmiddels enige overgebleven onbetwiste feiten. Over alle andere feiten en mogelijke oorzaken bevinden zich tegenstrijdige berichten in de media.

*) Er is een strijd uitgebroken tussen de advocaat van de ouders en de directeur van de psychiatrische kliniek, of de jongen in 2008 voor "onderzoek" of "behandeling" was opgenomen. Als er juridisch sprake is van een "afgebroken behandeling", worden volgens Duits recht beide ouders aangeklaagd voor "dood door schuld". Op dit moment is de vader aangeklaagd voor overtreding van het Duitse wapenrecht.

3 comments:

  1. Beste Rainer,

    De Duitse jongen was ook een fanatieke gamer met een voorkeur voor extreem geweldadige spelletjes zoals Counter Strike, een schietspel 'killergame' dat onder veel jongeren populair is.
    Wetenschappers en de game-industrie hebben steeds gezegd dat er geen relatie is tussen geweldadige computerspelletjes en geweld in de samenleving. Deze onderzoeken hebben steeds plaatsgevonden onder gezonde, stabiele jongens en meisjes. De vraag is echter wat deze games te weeg brengen bij psychisch instabielere personen. Is dat ooit onderzocht?
    Ik vind dat we voorzichtiger moeten zijn met extreem geweldadige computergames, die boevendien erg verslavend kunnen zijn. Een virtuele persoonlijkheid wordt een deel van het leven pubers, op zoek naar hun eigen persoonlijkheid. Ook wil ik er op wijzen dat schitzofrenie meestal rond het 14e 15e levensjaar ontwikkelt; een ogenschijnlijk normale persoon kan een depressieve/agressieve 2e persoonlijkheid herbergen.

    ReplyDelete
  2. Beste Anonymus,
    Het is onderzocht, dat bepaalde schietspelletjes op manifest psychisch instabiele jongeren een negatief effect kunnen hebben, net als alcohol of drugs of nicotine, of het internet in het geheel. Maar eerst komt de instabiliteit, voordat een beschadigde psyche in contact komt met deze verleidingen.

    Wat je schrijft:
    “…voorzichtiger moeten zijn met extreem gewelddadige Computergames…”,
    geef ik je ook gelijk, hiervoor moet als leidraad meer op het producenten-leeftijdsadvies van de console-versies van dit soort games gefocust worden (bijvoorbeeld Call of Duty (18+), Counter Strike(16+), Battlefield 2 (12+)). Alle drie voorbeelden horen bij de populaire categorie “First-Person Shooter” (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/First-person_shooter ).

    Wat mij betreft, horen games, onafhankelijk van de categorie, die door de producenten van de console-versies (leerlingen spelen op school de gratis server-versies) als niet of minder geschikt voor jongeren onder de 16 geacht worden, niet op een VMBO-school thuis, net als alcohol, drugs en nicotine. Maar dan zitten wij heel snel bij een gedoog-discussie…

    Wat het recente gebeuren in Duitsland betreft, vind je in de Duitse media geen berichten meer, dat virtuele schietspelletjes een invloed hadden op de dader. De reële wereld van het wapenfanatisme van de vader had blijkbaar invloed, en de psychische instabiliteit, maar wat er precies het laatste jaar door de psychiaters is geconstateerd: alles speculatie.

    Met mijn blogbericht wilde ik alleen de focus richten op de na vijf dagen overgebleven onbetwiste feiten van dit verschrikkelijke incident. “Tim K.” is volgens mij niet geschikt voor een algemene maatschappelijke discussie over computergames of wapenrecht; het incident is unieke en staat op zichzelf.

    ReplyDelete
  3. Ik ben zelf iemand die af en toe van die spelletjes speelt maar inderdaad geef ik jullie gelijk dat het nog nooit bij iemand is getest met een psychische instabiliteit. Want ik heb zelf nooit echt last gehad of rare ideeën gekregen.

    Dus zou je kunnen zeggen dat het meer tot de personen zelf moet betrekken en wat veel mensen doen is het op iedereen die dat soort spelletjes speelt betrekken.

    Maar ik kan niet de mening geven over andere personen die dat soort spellen spelen. Maarja dan is het ook zo dat ik de feiten die boven zijn aangegeven door Rainer, ook volledig mee in stem dat die feiten gewoon kloppen. En wat hij zeg ook gewoon waar is.

    Verder is het ook zo dat de veiligheidsinstructies nooit worden gelezen wat een ''gamer'' wel beter zou moeten doen. Ik zeg maar dat die regels er niet voor niks zijn, en dat mensen er gewoon ook tijdens het kopen van die spellen er gewoon op geatendeerd op moeten worden dat ze die instructies gewoon moeten volgen. En dat ze de waarschuwingen die ook al in de handleiding staat toch even doornemen.

    Ik vind zelf ook wel dat de ouders er ook een deel in spelen over het weigeren van psychiatrische hulp en het niet naleven van DE WAPENWET. Ik bedoel maar dat is gewoon naiëf van de vader. Terwijl hij gewoon weet dat zijn zoon psychisch instabiel is en dat wapens gewoon ter alle tijden in een kluis opgeborgen moeten liggen.

    ReplyDelete