2009-02-04

Google temmen

Het moet eerst iets gebeuren, dat je maar weer eens goed over het Internet nadenkt, wat je daar allemaal aan het doen bent. Nee, deze keer bedoel ik niet Downadup, die snelle worm, die zorgeloze netwerk-administrators weer een lesje geleerd heeft. Deze keer bedoel ik de naast Microsoft andere Global Player in het WorldWideWeb: Google. Die heeft namelijk zaterdag middag vanaf 15:30h onze tijd een black-out gehad (broken noem je dat in een vakterm): een kleine uur werden alle zoekresultaten gewoon als Phishing gemarkeerd en het doorklikken geblokt. Dus Google lag plat, wereldwijde, 100%. Wat ben je toch afhankelijk van een spellingfoutje, en een Google Vice-president moest zijn excuus aanbieden. Eigenlijk alleen maar een grap om hartelijk te lachen...

Maar: Google heeft laatste week (27-januari) stiekem zijn privacy regeling aangepast, en zij mogen nu protocolleren, hoe lang je welke Google-dienst gebruikt. Dit is het prijskaartje, als je van al die prachtige (gratis) Google-diensten gebruik maakt, zo als Chrome, Search the Web, Maps, Nieuws, Agenda, Documenten, Gmail, Picasa, YouTube (!), enz. enz.

Maar wil je dat betalen? Wil je, dat iemand onbekends met enkele muisklikken een beter profiel van je krijgt dan een psycholoog na een jaar zittingen? Nee? Dan is er help voor je:


Dit is een extensie voor Firefox-Browser, en het belangrijkste is, dat je het verzenden van informatie over je persoonlijk surfgedrag kan blokken (door het Google cookie anoniem te maken).


Maar er zijn nog andere nuttige instellingen, in totaal zijn er +/- 50 aanpassingen van de Google diensten mogelijk zo als
  • advertenties onderdrukken
  • andere zoekmachines in de resultatenlijst toevoegen,
  • standard switchen van http naar https
  • onderbinden van click tracking
  • verbetering van user interface
  • enz.
Klik op het rechte knopje om meer te ervaren, maar je moet er wel Firefox voor hebben (linker knopje) en afscheid nemen van Internet Explorer, als je Google diensten gebruikt. Zie ook de flash-animatie hier.

Spreadfirefox Affiliate Button Try Firefox with CustomizeGoogle. You'll like it better!


No comments:

Post a Comment